Kwintesencja lata! Czyli kruche ciasto z owocami i bezą.

LT porzeczki z bezą na kruchym cieście

Trzeba ponosić konsekwencje szalonych pomysłów. Tak było i tym razem.

Poprosiłam Męża o zakupy w warzywniaku…
Wrócił ze wszystkim, co ustaliliśmy iii….. dwoma siatami pełnymi owoców. A wśród nich: czerwone porzeczki i stanowcze życzenie: upiecz ciasto!

Dwa dni mi się udało, bo było stanowczo za gorąco na uruchamianie piekarnika, jednak w końcu pogoda się wściekła i czwartek
był okropnym dniem! Szaro, buro, ulewnie, od rana do nocy. Utopiłam trzykrotnie psa i trzy pary butów! Taka pogoda wymaga ciasta! Ciepłego, domowego i słodzącego jesienno-zimową aurę za oknem, w środku lata.

A co jest lepszego, niż kruche ciasto z owocami lata i bezą?

To idealne, szybkie, proste, efektowne i pyszne ciasto!
Zgodnie z moją filozofią – składniki raczej masz w domu, czyli eskapady w poszukiwaniu wymyślnych komponentów, tym razem odpadają. A porzeczki możesz zamienić na maliny, jagody, wiśnie… O, tę ostatnią kombinację będę musiała sama przetestować!

LT porzeczki z bezą na kruchym cieście 3

Przepis tradycyjnie ze sprawdzonego i zaufanego źródła, czyli EVERYDAY FLAVOURS .

W wykonaniu, stosowałam się do przepisu, bez dodatkowych kombinacji.
Do samego ciasta dodałam łyżkę wody więcej, bo ciężko mi było sobie poradzić małymi, słabymi rączkami. Z doświadczenia wiem, że akurat kruche lepiej wyrabiać rękoma, niż mikserem. No chyba, że planuję uruchomienie manufaktury ciasteczek, wtedy po prostu miksuję i nie tracę czasu oraz energii na walkę z wiatrakami.
Po schłodzeniu, wykleiłam formę na tartę, ponakłuwałam od razu i wrzuciłam do zamrażalnika. Miało być na chwilę, ale potem trochę zapomniałam. Szczęśliwie, to żaden problem, bo takie podmrożone ciasto, po upieczeniu jest bardziej kruche. Trzeba jednak uważać z temperaturą i czasem pieczenia, żeby ciasta nie przesuszyć, a beza pięknie wyrosła i taka została. Mi akurat ciasto lekko się spiekło (trzymałam za długo na etapie podpiekania) a beza trochę opadła, bo za szybko wyłączyłam, żeby uniknąć zwęglenia spodu. Dlatego Ciebie o tym ostrzegam! W przepisie do białek przed miksowaniem, autorka dodaje łyżkę soku z cytryny. W efekcie beza ma inny i mniej słodki smak. Następnym razem, chyba pominę sok z cytryny. I odpuściłam obtaczanie porzeczek w mące. Rozumiem idee, ale za dużo zabawy i zwłaszcza za dużo mąki na owocach!

Najważniejsze, że ciasto, które kroiłam jeszcze ciepłe, jest PYSZNE i bardzo lekkie.

LT porzeczki z bezą na kruchym cieście 2

Taki mały grzech,wieczorową porą, przy nieprzyzwoicie niesprzyjającej aurze chyba zostanie wybaczony?

Przed Tobą cały weekend, skusisz się na to cudne, letnie ciasto?
Smacznego i koniecznie daj znać, jak Ci smakowało!

Podoba Ci się ten tekst? Chcesz go ocalić od zapomnienia? A może przesłać komuś, komu się przyda?
Działaj śmiało! Wspierajmy się, dzielmy dobrocią, bo ona powraca ♥